IN/UIT DE KAST
IN/UIT DE KAST
IN/UIT DE KAST
IN/UIT DE KAST

IN/UIT DE KAST Free

Official launch

Sat 18.03 / 16:30 / gratis / Vooruit Café / installatie / actie

Samen met ONBETAALBAAR openen we tijdens BLAUWDRUK officieel IN/UIT DE KAST van Vooruit. En we stellen meteen ook het STADSATELIER voor.

Tijdens BLAUWDRUK bouwt het collectief ONBETAALBAAR - met wie we al eerder samenwerkten aan Green Bastards - in het Vooruit Café een kast. Niet zomaar een kast natuurlijk: IN/UIT DE KAST wordt de meest zichtbare én permanente verzamelplaats van het STADSATELIER, de opvolger van Stad & Transitie - lees het hele verhaal hier.

Naast talloze romans, poëzie en non-fictie, vind je in deze constructie inspirerende boeken die vrij te raadplegen zijn. De meest uiteenlopende thema’s komen aan bod: stadsontwikkeling, groene ruimtes, precair wonen, een nieuwe economie, de toekomst van de psychiatrie,... Daarnaast zal er in de toekomst evengoed werk van STADSRESIDENTEN, STADSTEKENAARS en ander interessant materiaal te zien zijn. Hieronder lees je wat er op zaterdag 18 maart te vinden is in de kast.

En IN/UIT DE KAST is geen eenrichtingsverkeer. Heb je zelf iets liggen dat je passend vindt? Breng het mee naar Vooruit en plaats het in de kast.


++++

Maria Lucia Cruz Correia - Urban Action Clinic

Kunst, wetenschap en activisme

Met haar Urban Action Clinic bouwt Maria Lucia Cruz Correia - een van de Stadsresidenten van Vooruit - een laboratorium op het kruispunt van wetenschap, kunst en activisme. Ze wil de aandacht vestigen op de vervuiling in de stad en de impact daarvan op de samenleving en het menselijk lichaam. Maria Lucia wil op die manier lokale burgers een actief engagement laten opnemen.

In haar werk focust Maria Lucia Cruz Correia op langetermijns-onderzoeksprojecten, meestal in samenwerking met wetenschappers, advocaten en activisten. Zo ontstaan tijdelijke labo’s, publieke interventies, experimentele debatten en participatieve performances. Vervuiling in urbane landschappen vormt de kern van haar werk. Tijdens BLAUWDRUK plaatst ze een mysterieus amalgaam van inspirerend voorwerpen in de kast. 

www.mluciacruzcorreia.com


++++

Ruth De Jaeger - Kinderlaarsjes / Fiskarnas värld

Dat in-de-plassen-springen-gevoel

Ruth De Jaeger - een van de nieuwe Stadstekenaars van Vooruit - put voor haar werk uit een resem inspirerende objecten. In de kast toont ze een paar van die voorwerpen, zoals deze oranje kinderlaarsjes van Ilse Jacobsen (Hornbaek / Denemarken). Ruth vond ze in de lokale kringloopwinkel. ‘Fiskarnas värld’ (Franco De Cari / 1977 / PA Norstedt & Sôners förlag Stockholm) is dan weer een boekje over vissen dat Ruth ontdekte in een piepklein boekenwinkeltje in het Zweedse dorpje Jokkmokk. Beide hebbedingen staan altijd boven haar werktafel en geven haar inspiratie, zin in avontuur en een instant in-de-plassen-springen-gevoel.

Ruths werk is ook te zien tijdens In Transit

Ruth De Jaeger tekent, schildert en maakt verhalen waarbij ze zich laat inspireren door de natuur rondom zich. Ze heeft een passie voor Scandinavische landen en hun fauna en flora: ze neemt je graag mee in die dromerige wereld. Ruth studeerde recent af als illustrator in School of Arts in Gent en is klaar om met haar tekeningen de wijde wereld in te stappen. 

www.ruthdejaeger.be


++++

Rona Kennedy - Migrating dialogues

Luister naar intieme podcasts over migratie


Migratie is een complex fenomeen, van alle tijden en plaatsen. Het is een begrip dat elk van ons met elkaar verbindt. Want door onze eigen twijfels, kwetsbaarheden en mislukkingen in de ogen te kijken, zoeken we een dialoog met andere mensen en hun verhalen.

Rona Kennedy is geboren in Swaziland, heeft Britse roots maar woont al 16 jaar in België. Ze creëert theaterperformances en installaties. In ‘Migrating Dialogues’ toont ze haar eigen migratiegeschiedenis, aan de hand van een podcast waarin ze vrienden en familie interviewt.

geluidsontwerp: Fabián Espinosa - coach: Helena Elshout & Harriet Breeds - migratingdialogues.org - https://ronakennedy.wordpress....


++++

Martha Verschaffel - Quote

Een muur van citaten

Stadstekenaar Martha Verschaffel komt graag en vaak naar Vooruit. Of het nu iets drinken in het Vooruit Café of een voorstelling of concert meepikken is: van elk bezoek houdt Martha een citaat bij dat ze beeldend verwerkt in de kast. En na elk bezoek wordt er iets toegevoegd, met als startpunt zaterdag 18 maart. 

Martha's werk is ook te zien tijdens In Transit

Martha Verschaffel woont en werkt in Gent. Ze tekent en maakt verhalen, waarbij de beelden het verhaal eerder suggereren dan verduidelijken. Haar donkere en bevreemdende potloodtekeningen vertrekken vanuit dromen, nachtmerries of obsessies. Debuutalbum 'Lily' verscheen in 2015 bij Bries. Daarnaast publiceert ze in eigen zines en (illustratie)magazines. 

www.marthaverschaffel.com


++++

Michiel Vandevelde - The Political Party

Een tweede versie van de visie


Zijn we echt aan het einde van de geschiedenis beland? Of moeten er nog veel verhalen geschreven worden? Doorheen de geschiedenis én tot op de dag van vandaag zijn mensen op zoek naar alternatieve manieren om te leven. Men probeert systemen te ontwikkelen die buiten dat ene hegemonische systeem kan werken. Met ‘The Political Party’ wil Michiel Vandevelde deze concepten onderzoeken en zo een nieuwe ideologie ontwikkelen. Neem alvast jouw exemplaar van deze publicatie mee uit de kast.

Ex-Stadsresident Michiel Vandevelde studeerde dans en choreografie bij P.A.R.T.S., Brussel. Hij is actief als choreograaf (Kaaitheater), curator (Bâtard, Extra City Kunsthal) schrijver en uitgever (Etcetera, Disagree.magazine). 

beeld (c) Ward Heirweghwww.michielvandevelde.be - www.thepoliticalparty.eu


++++

Shamisa Debroey - TedTalk Chimamanda Ngozi Adichie

Waarheden van een heldin

In de kast toont Stadstekenaar Shamisa Debroey een TedTalk van een van haar favoriete schrijfsters: Chimamanda Ngozi Adichie. Het werk van deze Nigeriaanse schrijfster werd in meer dan 30 talen vertaald en verscheen in o.a. The New Yorker en The Financial Times. Ze is auteur van ‘We should all be feminists’, ‘Amerikanah’, ‘Half of a Yellow Sun’ en ‘Paarse Hibiscus’. Voor haar oeuvre kreeg Ngozi Adichie diverse internationale prijzen. 

Shamisa's werk is ook te zien tijdens In Transit

Ergens tussen illustratie en strip - en tussen kleurrijk en eenvoudig - bevindt zich het werk van striptekenares Shamisa Debroey. Haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’ werd uitgegeven door Oog&Blik/De Bezige Bij. Momenteel werkt ze aan haar volgende boek, ‘Meisjes’. Shamisa werkt daarnaast ook als freelance illustratrice. 

http://shamisadebroey.tumblr.com